Eerika on Pilates Power House Helsingin perustaja ja omistaja

Tässä jutussa kerrotaan siitä miten Voimatalo rakennettiin Pakilaan ja tutustuaan Eerika Tenhovuoreen, joka on Pilates Power House Helsingin perustaja, omistaja ja sydän.

Pilatesohjaajaksi ja yrittäjäksi hän päätyi monen mutkan ja yhteensattuman kautta, ja omalla päättäväisyydellä. Eerika asuu Pohjois-Helsingissä onnellisessa uusperheessä, jossa kuulemma ”testosteroni haisee” ja elämä on rempseää. Neljän miehen ja yhden naisen taloudessa jämäkkyyttä tarvitaan – mikä ei ole haitaksi pilatesstudiollakaan! Viisivuotiaan Power Housen toiminta siirtyi juuri merkkipäivän kynnyksellä uusiin tiloihin Paloheinään. Eerika kertoo, että studio on todella alkanut näyttää (ja tuntua, mikä pilateksessa on kuitenkin kaiken a ja o) omalta itseltään.

Olen itse päässyt omakohtaisesti kokemaan miten pilateksen treenaaminen niin kuin se on alunperin tarkoitettu todella muuttaa kehoa. Havahtuminen siihen miten paljon opittavaa itsellä on, motivoi jatkamaan ja jakamaan tätä tietoutta myös omille asiakkaille!

 

Miten sinä löysit pilateksen?

Eerika: No kaikkihan on jotenkin monien mutkien kautta linkittynyt yhteen ja on mennyt juuri niin kuin on pitänyt! Tämä on pitkä tarina (nauraa).

Nuorena lukion jälkeen minusta piti ensin tulla tanssinopettaja, mutta muutamien koulutusmutkien kautta päädyin kuitenkin kuntosali- ja aerobicohjaajaksi. Silloin 90-luvulla oli ihan pulaa osaavista ohjaajista kun kaikki oli ihan uutta! Seuraavaksi minusta piti tulla fysioterapeutti, mutta kun jäin muutaman pisteen päähän koulutuspaikasta, päätin opiskella sairaanhoitajaksi. Sairaanhoitajana olin töissä Lastenklinikalla 14 vuotta, mutta ohjasin liikuntaa koko tuon ajan ensin opiskelun, ja sitten työn ohessa.

Kävin ensimmäisen pilatesohjaajakoulutukseni 2000-luvun alkupuolella. Jo silloin ajattelin että tässähän on kaikki, ei tarvita mitään muuta – lopulta ohjasin vain pilatestunteja. Myöhemmin jatkoin Somatic Pilates -ohjaajakoulutukseen. Nyt viimeiset pari vuotta olen keskittynyt klassisen pilateksen opiskeluun.

Miten Pilates Power House Helsinki syntyi?

Noin kahdeksan vuotta sitten perustin oman toiminimen ja ohjasin omalla pienellä kotisalillani Pakilassa, muutamissa yrityksissä. Puskaradio lauloi pilateksen hyvää tekevistä vaikutuksista ja tilan käydessä ahtaaksi laajensin toimintaa suurempaan saliin Pakilan vpk:lle. Vähän myöhemmin tutustuin Elena Kaskiaroon lastemme harrastuksen kautta. Huomasimme, että ympäri mennään yhteen tullaan; olimme ohjanneet toisistamme tietämättä Elenan kanssa tunteja samaan aikaan samoilla saleilla ja Elena oli käynyt saman pilatesohjaajakoulutuksen kuin minä.

Kerroin Elenalle omista ryhmistäni Pakilan VPK:lla ja mietimme, että olisi mukavaa, kun olisi oma tila jossa voisi ohjata tunteja. Päätimme vuokrata tilat ja perustimme Pilates Power House Helsinki Oy:n vuoden 2013 alussa. Löysimme tilat Pakilasta (nyt maan tasalle purettavan) Lepolantien talon yläkerrasta. Muutaman vuoden jälkeen toiminta taas laajeni, nyt saman talon alakerrassa, johon tuli myös ensimmäinen laitesali. Samalla ohjaaja- ja tuntitarjonta kasvoi. Tässä kohdin jatkoin yrittämistä yksin. Elena jatkoi omaa toimintaansa samoissa tiloissa hierojana ja pitää studiolla tuntiohjaajana pilatesta ja joogaa edelleen.

Yrityksen pyörittäminen on tunnetusti vaativa laji – miltä matka yrittäjänä on tuntunut?

Lähdin yrittäjäksi ensin päivätyön ohella. Olen aina tottunut tekemään kahta työtä; päivät hoitajana ja illat ohjaajana. Lastenklinikan poliklinikalla toimiessani piti hoitaa montaa asiaa kerrallaan ja yhdenkin päivän aikana olla tekemisissä monen erilaisen ihmisen kanssa. Lopulta studion pyörittäminen vei niin paljon aikaa ja resursseja, että minun oli tehtävä päätös päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtymisestä. Olen yrittäjäperheestä ja tiedän tarkkaan myös yrittämisen vaativuuden ja riskit.

Yrittäminen on jatkuvaa oppimista ja hetkessä elämistä.

Viiden vuoden aikana on ehtinyt sattua ja tapahtua paljon – en voi sanoa että päivääkään en vaihtaisi pois, mutta ne päivät jotka vaihtaisin, on laskettavissa vain yhden käden sormilla! Nyt voin sanoa että suurinpiirtein voi tietää mitä lähitulevaisuudessa tulee tapahtumaan, ja osaan jo suhtautua asioihin kokemuksen kautta. Olen sekä yrittäjänä että ohjaajana löytänyt oman linjan, jota toteuttaa.

Sitten klassinen pilates. Mitä se tarkoittaa ja mikä siinä kiehtoo?

Pilateshan on ennen kaikkea napakkaa liikuntaa joka on samalla tarkka metodi, joka tähtää kokonaisvaltaisesti vahvistamaan kehoa ja poistamaan kehon kireyksiä. Valitettavasti erityisesti Suomessa pilates on koettu pääasiassa kuntouttavaksi lajiksi ja sen harjoittamisesta tuntuu unohtuneen se vahva fyysinen puoli, joka pilatekseen alunperin kuuluu olennaisesti. Mielestäni kuitenkin vain reipas säännöllinen treeni on se, joka kehittää ja vahvistaa kehoa. Ja tietysti reippaan treenin jälkeen saa aina hyvän mielen kaupan päälle!

Klassinen, eli alkuperäinen pilatesmetodi on kiinnostanut minua alusta alkaen ja reilu vuosi sitten päätin tutustua MeJo Wigginin klassista pilatesta toteuttavaan koulutuskokonaisuuteen The Classical Syllabus. MeJo on Amerikkalainen huippuohjaaja, joka on saanut oppinsa ensimmäisen polven pilatesohjaaja Romana Kryzanowskalta. Romana itse oli Joseph Pilateksen kasvatteja, hän harjoitteli ja työskenteli Joen kanssa tämän perustamalla ensimmäisellä studiolla Manhattanilla.

Ennen MeJo’n koulutusta tunsin tarvetta valmistautua klassisen pilateksen harjoitteisiin ja aloitin tunnit Heikki Lempiäisen yksityistunneilla. Heikki auttoi minua paljon valmistautumisessa koulutukseen, sillä tiesin että harjoitteet ovat vaativia ja MeJo on ohjaajana ja kouluttajana hyvin vaativa.

Nyt jatkat Aitopilates Studion ohjaajaohjelmassa Kati Pylkkäsen mentoroitavana. Miten löysitte toisenne?

Tutustuin Katiin nelisen vuotta sitten kun ostin Katilta hänen reformerinsa meille Pakilaan. Sattumalta viime kesänä olimme perheen kanssa lomamatkalla Vuokattiin, kun auto sanoi itsensä irti juuri Kuopion kohdalla. Kati oli juuri muuttanut studionsa Rovaniemeltä Kuopioon ja autokorjausten välillä päätin samalla poiketa Katin yksityistunnilla. Lopputuloksena käynnistä päätimme yhdessä että aloittaisin Aitopilates® ohjaajaohjelmassa.

Koulutusmuoto on kisälli/oppipoika-mallia ja perustuu säännöllisiin tapaamisiin ja tiukkaan treeniin. Kati on valmistunut ensimmäisen polven ohjaajan Jay Grimesin The Work -ohjelmasta, ja hän opettaa klassista pilatesta niin lähellä alkuperäistä, Jayn oppimaa kuin mahdollista. Grimes harjoitteli ja työskenteli Pilateksen kanssa 1960-luvulla ja Joen kuoleman jälkeen jatkoi tämän vaimon, Claran kanssa vielä 10 vuotta. Halusin Katin koulutukseen koska kukaan muu Suomessa ei pysty tarjoamaan koulutusta niin lähellä pilateksen alkuperää.

Olen itse päässyt omakohtaisesti kokemaan miten pilateksen treenaaminen niin kuin se on alunperin tarkoitettu todella muuttaa kehoa. Kärsin yliliikkuvuudesta ja minulla on todellinen notkoselkä, mutta tunnen ison muutoksen jo nyt.

Havahtuminen siihen miten paljon opittavaa itsellä on, motivoi jatkamaan ja jakamaan tätä tietoutta myös omille asiakkaille!

Miten tämä näkyy studiolla?

Se näkyy ja tuntuu jo nyt konkreettisesti tunneilla. Viemme ohjaajien kanssa yhdessä kaikkia tunteja entistä enemmän klassisen pilateksen suuntaan. Power Housella jo neljä ohjaajaa on aloittanut Aitopilates® ohjaajaohjelman. Studiolla on myös juuri vaihdettu reformerit Pilateksen itsensä kehittämiin, alkuperäisten suunnitelmien mukaisiin Gratz™ -laitteisiin. Asiakkaat ja ohjaajat ovat päässeet jo kokemaan eron, tällä laitteella kaikki työ on tehtävä itse – niin kuin kuuluukin!

Viikko-ohjelmaamme ei siis ole ilmestymässä tuntia nimellä ”klassinen pilates”, vaan jokainen studiolle astuva asiakas pääsee kokemaan klassisen metodin kaikilla matto- ja laitetunneilla. Lisäksi tarjoamme jatkossakin virkistävää Flowjoogaa, sekä niinikään fysiikkaa haastavia ja hauskoja Barre- ja BodyPilates-tunteja. Erityyppiset lajit toisaalta täydentävät ja tuovat vaihtelua pilatesharjoitteluun, mutta myös antavat mahdollisuuden ”testata” metodin oppeja omassa kehossa vähän kuin tositoimissa.   

Mikä on sinulle ohjaajana tärkeintä?

Pilatesmetodi pohjaa yksilölliseen ohjaukseen, ja hyvä ohjaaja osaa huomioida asiakkaan yksilölliset tarpeet. On tärkeää, että sekä ohjaaja että asiakas tietävät miksi harjoitusta tehdään ja mihin pyritään!  

On äärimmäisen palkitsevaa nähdä miten asiakkaat kehittyvät! Tämä motivoi minua, ja toivon mukaan myös asiakkaita itsejään. Ohjaajana minulle on tärkeää osata antaa asiakkaille sellaisia ohjeita ja mielikuvia, joiden avulla tämä voi ymmärtää mihin liikkeellä pyritään, ja jotka vievät tätä yksilöllisesti eteenpäin omassa harjoittelussa. Sen takia tätä jaksaa ja haluaa tehdä, kun pääsee todistamaan asiakkaan huikeaa kehitystä ja sitoutunutta treenaamista!

Idoleita?

Tässä jo mainitut ohjaajakollegat, Heikki, MeJo ja Kati ovat olleet tärkeitä omassa kehityksessäni ja tehneet työllään minuun suuren vaikutuksen!

Lisäksi omat ohjaajamme ovat idoleitani – he ovat jatkuvan innostuneita työstään ja koen että olen löytänyt juuri oikeat ihmiset Pilatestaloon töihin.

Suurimmat idolini ovat kuitenkin vuodesta toiseen harrastustaan jatkavat asiakkaat, jotka jaksavat treenata ja innostua kanssamme yhä uudelleen ja uudelleen!

 


Pilates Power House Helsingin 5-vuotissynttäreitä juhlistetaan avoimien ovien päivänä su 22.4. klo 11–14. Ohjelmassa maksuttomia näytetunteja, lipputarjouksia sekä tietenkin kakkukahvit. Tarkemmat tapahtumatiedot löydät Facebookista
Lämpimästi tervetuloa juhlimaan kanssamme!